Pani Walewska

Witajcie!
W dniu dzisiejszym przedstawię Wam, moim zdaniem jeden z najlepszych przepisów. Ciasto bardzo przypadło mi do gustu. Kruchy spód, beza a wszystko przełożone kremem, który doskonale łączy dwie słodkie warstwy a zarazem przebija całą słodycz.
Kruche ciasto:
-3 szkl. mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szklanki cukru
-200g. masła
-6 żółtek
Beza:
-6 białek
-1,5 szklanki drobnego cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
-dżem z czarnej porzeczki
-1 opakowanie płatków migdałowych

Składniki zagniatamy w jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na dwie równe części.
Przygotowujemy dwie takie same blaszki (25x33cm). Wykładamy na nie papier do pieczenia, następnie rozwałkowujemy ciasta. Nakładamy równą warstwę dżemu. Czas na ubicie piany z białek, gdy białka znacznie zwiększą swoją objętość powoli, partiami dodajemy cukier. Na samym końcu dodajemy mąkę. Piana powinna błyszczeć i być gęsta. Gotową dzielimy na dwie części i układamy na uprzednio przygotowane blaszki. Dość obficie posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy obydwie blaszki za jednym razem z termoobiegiem w 170 stopniach przez 30-35 min.

Krem:
-0,5 l mleka
-3 łyżki maki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-1 cukier waniliowy lub aromat migdałowy

Budyń gotujemy, gdy przestygnie miksujemy z kostką masła lub innym tłuszczem do wypieków.
Gotowe ostudzone placki przekładamy kremem. Ciasto należy schłodzić.

Pani-Walewska-szk.6

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, serdecznie polecam!

Pani Walewska - Pychotka5
Pozdrawiam, Ania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *