Biszkopt idealny

Dzień dobry!

Dziś pokażę Wam przepis, który krąży w mojej rodzinie od pokoleń. Jest to przepis na biszkopt, który wychodzi po prostu zawsze! Rośnie jak „na drożdżach” a jest bardzo prosty do upieczenia, zatem zachęcam do wypróbowania 😀

Potrzebne składniki:
-5 jaj
-1 szkl. mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki tortowej
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka octu

Cały proces rozpoczynamy od rozdzielenia żółtek od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, gdy piana będzie lśniąca dodajemy żółtka. Następnie bardzo delikatnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy ocet.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 °C ) i pieczemy ok. 25-35 min. Jeśli nie jesteśmy pewni czy biszkopt w pełni jest wypieczony możemy szybko to sprawdzić, wbijając suchy patyczek w ciasto. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu jest suchy, śmiało możemy wyciągnąć nasze dzieło z piekarnika.
Zapewniam, że biszkopt nie opadnie, będzie puszysty i delikatny.

Pozdrawiam, Ania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *