Drożdżowy kwiatek

Witam!

Dziś smakołyk nieco pracochłonny, lecz przy odrobinie cierpliwości efekt murowany! Drożdżowy kwiatek? Wbrew pozorom jest to wykonalne 😀 Przepyszne ciasto. Dzięki powidłom, wprost rozpływa się w ustach. Uwierzcie, że znika w kilka chwil. Jest lekkie, słodkie. Cudownie pachnie. Satysfakcja po prostu gwarantowana.

Potrzebujemy:
-500g. mąki tortowej
-2x cukier waniliowy
-2 jajka
-50g. cukru
-50g. roztopionego masła
-175ml. ciepłego mleka
-opakowanie suchych drożdży
-powidła

Do naczynia, w którym będziemy przygotowywać ciasto wsypujemy mąkę. Robimy mały otwór a do niego wlewamy trochę mleka. Dodajemy drożdże i trochę cukru, by roztwór zaczął pracować. Delikatnie mieszamy i odstawiamy przykrywając miseczkę czystą ściereczką. Czekamy 10-15 min. by drożdże urosły. Po tym czasie dodajemy resztę składników. Wsypujemy cukry waniliowe, cukier, wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste możemy dodać trochę mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne. Odkładamy je znów to miseczki oprószając delikatnie mąką i czekamy aż wyrośnie. Przyszedł czas na to, żeby rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Na nim rozsmarowujemy powidła i zwijamy ciasto, ciasno jak na struclę. Pozbywamy się końcówek i łączymy ciasto w okrąg. Kolejnym krokiem jest krojenie ciasta na ok. 2,5 cm plastry, lecz nie tniemy ich do końca. Zostawiamy ok. 2-3 cm. do końca przecięcia. Musi ich być parzysta liczba. Układamy je na zmianę, przekręcając co drugi plaster ku górze. kwiat
Odkrojone końcówki układamy w środku naszego kwiatka. Plastry zewnętrzne układamy „na leżąco”. Tak przygotowane ciasto przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem i smarujemy mlekiem. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 175 °C na ok. 40 min.

20151021_180258

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *